Ιούλιος 2022

Ερυθρόμορφη τριποδική πυξίδα

Ερυθρόμορφη τριποδική πυξίδα © ΥΠΠΟΑ-ΑΜΘ

Η ερυθρόμορφη τριποδική πυξίδα (ΜΘ 9169) βρέθηκε το 1982 σε τάφο στη Νέα Καλλικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και χρονολογείται γύρω στο 400 π.Χ.

Είναι πιθανότατα προϊόν κάποιου τοπικού εργαστηρίου κεραμικής, το οποίο μιμούνταν την αττική αγγειογραφία.

Το σώμα του αγγείου περιτρέχει παράσταση χορού κοριτσιών. Εικονίζονται έξι νεαρές γυναίκες με μακριά πλούσια ενδύματα, στολισμένες με κοσμήματα στον λαιμό και τους καρπούς, και με τα μαλλιά χτενισμένα ψηλά με οπισθοσφενδόνη. Είναι πιασμένες από τα χέρια και χορεύουν με κατεύθυνση προς τα δεξιά, ενώ τα αέρινα ενδύματά τους ανεμίζουν λόγω της έντονης κίνησης. Ο εικονιζόμενος χορός των νεαρών γυναικών λαμβάνει χώρα πιθανώς στο πλαίσιο κάποιας γιορτής, ίσως λατρευτικού χαρακτήρα.

Το πώμα του σκεύους καλύπτεται αντίστοιχα από μια ακολουθία μορφών σε κίνηση: ένα ζαρκάδι, ένας Έρωτας που κυνηγάει λαγό, δύο φτερωτές θεές με μακρύ πλούσιο ένδυμα που είναι στραμμένες προς ένα πτηνό.

Οι πυξίδες συχνά διακοσμούνταν με θέματα από τον κόσμο των γυναικών. Ήταν κυλινδρικά σκεύη που χρησίμευαν για τη φύλαξη αντικειμένων για τον καλλωπισμό των γυναικών, κοσμημάτων ή καλλυντικών (ψιμμυθίων). Το όνομά τους προέρχεται από το σκληρό και ανθεκτικό ξύλο πύξου, με το οποίο κατασκευάζονταν τα αντίστοιχα ξύλινα κουτιά.

Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο στη μόνιμη έκθεση «Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα», προθήκη 36.