Στη Μακεδονία από τον 7o αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα

Aπό τη δημιουργία του μακεδονικού βασιλείου τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα

Στην έκθεση παρουσιάζονται όψεις του βίου των Μακεδόνων από τη δημιουργία του ανεξάρτητου μακεδονικού βασιλείου έως και τους ύστερους αυτοκρατορικούς χρόνους, όταν η Μακεδονία αποτελούσε επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα έργα που παρουσιάζονται δεν προέρχονται μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές του μακεδονικού χώρου. Καλύπτουν ένα μακρότατο χρονικό διάστημα 1100 χρόνων και χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο την εποχή τους, όχι μόνο ως έργα τέχνης υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, αλλά και ως ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας.

Τα εκθέματα οργανώνονται σε οκτώ μεγάλα θεματικά σύνολα που αφορούν σε όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης των τότε κοινωνιών: διοίκηση και θεσμοί, πληθυσμός και κοινωνικές τάξεις, οργάνωση του μακεδονικού στρατού, εκπαίδευση και αθλητισμός, αγροτικές, βιοτεχνικές και εμπορικές δραστηριότητες, στοιχεία για την καθημερινότητα των οικογενειών, θρησκευτικές δοξασίες, λατρευτικές και ταφικές πρακτικές, εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία, θέατρο, χορός και μουσική ζωντανεύουν μέσα από τα εκατοντάδες αντικείμενα που εκτίθενται.

Η παρουσίαση έχει έντονο ανθρωποκεντρικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τη χρήση αναφορών στο σήμερα και στα ενδιαφέροντα των επισκεπτών. Εξυπηρετώντας τον στόχο της ζωντανής πληροφόρησης, τα αντικείμενα πλαισιώνονται από ένα εξαιρετικά πλούσιο εποπτικό και επεξηγηματικό υλικό, δηλαδή από κείμενα και φωτογραφίες, αλλά και από πολυμεσικές εφαρμογές (βιντεοταινίες και οθόνες αφής).

Βίντεο: Αρχαία Μακεδονία - Σελίδες Ιστορίας

Ο χώρος της έκθεσης

ΙΣΟΓΕΙΟ

  1. Είσοδος
  2. Πωλητήριο (Τ.Α.Π.Α.)
  3. Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
  4. Έκθεση: Προς τη Γένεση των Πόλεων
  5. Έκθεση: Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την Ύστερη Αρχαιότητα
  6. Έκθεση: Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις
  7. Έκθεση: Ο Χρυσός των Μακεδόνων
  8. Υπαίθρια Έκθεση: Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος