μουσειο

Ένα μουσείο για όλους

Στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1962 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο της νεότερης κληρονομιάς. Το προσωπικό του αποτελείται από επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται αφοσιωμένα για να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων «παρά τη Γενική Διοικήσει Μακεδονίας» ήταν η πρώτη υπηρεσία που ιδρύθηκε, τον Νοέμβριο του 1912, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την υπογραφή παράδοσης της πόλης στο Ελληνικό Κράτος. 

ΚΤΗΡΙΟ

H ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 1960, στην Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., σε άμεση γειτνίαση με το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Ο σχεδιασμός του κτηρίου έγινε από τον επιφανή Έλληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, σημαντικό εκπρόσωπο του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν πολυάριθμα αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν σε όλη τη Μακεδονία από το 1912, καθώς και από περισυλλογές και παραδόσεις.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ & ΤΜΗΜΑΤΑ

Οι εργαζόμενοι του Μουσείου είναι οργανωμένοι σε τμήματα σύμφωνα με την ειδικότητά τους. Όλοι μαζί υπηρετούν τον ίδιο σκόπο.

Η διοικητική οργάνωση του Μουσείου περιγράφεται στο Π.Δ. 4/2018 (ΦΕΚ 7/Α/2018)

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ Α.Μ.Θ.

Το Σωματείο ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία της αείμνηστης Ιουλίας Βοκοτοπούλου, εφόρου αρχαιοτήτων, διευθύντριας τότε της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης όπου ήταν ενταγμένο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

18 Ιαν 2021
Προκήρυξη πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου ορισμένου χρόνου - Ανακοίνωση πινάκων κατάταξης
18 Δεκ 2020
Προκήρυξη πρόσληψης Αρχαιολόγου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου ορισμένου χρόνου - Ανακοίνωση οριστικών πινάκων κατάταξης
16 Δεκ 2020
Ανακοίνωση πινάκων κατάταξης προσωπικού - ΙΔΟΧ ΣΟΧ 2/2020