μουσειο

Ένα μουσείο για όλους

Στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1962 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο της νεότερης κληρονομιάς. Το προσωπικό του αποτελείται από επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται αφοσιωμένα για να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων «παρά τη Γενική Διοικήσει Μακεδονίας» ήταν η πρώτη υπηρεσία που ιδρύθηκε, τον Νοέμβριο του 1912, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την υπογραφή παράδοσης της πόλης στο Ελληνικό Κράτος. 

ΚΤΙΡΙΟ

H ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 1960, στην Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., σε άμεση γειτνίαση με το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από τον επιφανή Έλληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, σημαντικό εκπρόσωπο του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν πολυάριθμα αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν σε όλη τη Μακεδονία από το 1912, καθώς και από περισυλλογές και παραδόσεις.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ & ΤΜΗΜΑΤΑ

Οι εργαζόμενοι του Μουσείου είναι οργανωμένοι σε τμήματα σύμφωνα με την ειδικότητά τους. Όλοι μαζί υπηρετούν τον ίδιο σκόπο.

Η διοικητική οργάνωση του Μουσείου περιγράφεται στο Π.Δ. 4/2018 (ΦΕΚ 7/Α/2018)

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ Α.Μ.Θ.

Το Σωματείο ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία της αείμνηστης Ιουλίας Βοκοτοπούλου, εφόρου αρχαιοτήτων, διευθύντριας τότε της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης όπου ήταν ενταγμένο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

31 Μαΐου 2023
(ΝΕΟ) Προκήρυξη πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου ορισμένου χρόνου
05 Μαρ 2023
Ανακοίνωση πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ ΣΟΧ 1/2023
15 Νοε 2022
Ανακοίνωση πινάκων κατάταξης προσωπικού - ΓΔΑΠΚ ΙΔΟΧ ΣΟΧ 2/2022