Μνήμη και …Λίθοι

ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ

Υπαίθρια έκθεση για τον λίθο και τις χρήσεις του

Τα περισσότερα αντικείμενα της έκθεσης χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., εκτίθενται όμως και μνημεία μεταγενέστερων εποχών.

Ο λίθος, ένα φυσικό υλικό με μεγάλη αντοχή, με τη λάξευση μπορεί να πάρει ποικίλες μορφές. Καθώς η ανθεκτικότητά του υποσχόταν τη διάρκειά του στον χρόνο, από λίθο οικοδομήθηκαν ναοί και δημόσια κτίρια και σε αυτόν λαξεύτηκαν αγάλματα ηρώων και θεών, ανδριάντες και προτομές ηγεμόνων και επιφανών πολιτών. Σε λίθο χαράχθηκαν οι νόμοι και τα ψηφίσματα των πόλεων, οι αναθηματικές επιγραφές προς τους θεούς, οι τιμητικές επιγραφές για τους άρχοντες, τους βασιλείς και τους αυτοκράτορες. Με λίθινες ανάγλυφες στήλες, βωμούς και μνημεία ο άνθρωπος αποχαιρέτησε τους νεκρούς του και σήμανε τους τάφους τους επιχειρώντας, ίσως μάταια, να σβήσει τη λησμονιά που φέρνει ο θάνατος.

 

Αυτή η έκθεση επιχειρεί να υπενθυμίσει ότι το παρελθόν είναι μία παρακαταθήκη από την οποία η Αρχαιολογία έχει τη δυνατότητα να συλλέξει ελάχιστα μόνο θραύσματα, διάσπαρτους λίθους της συλλογικής μνήμης.

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης. Στον χώρο έχει γίνει ειδική διαμόρφωση σκαμμάτων, στα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την αρχαιολογική ανασκαφή και στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη διαδικασία και τη μαγεία της αρχαιολογικής ανακάλυψης.

ΑΠΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ο χώρος της έκθεσης

KATΩ ΟΡΟΦΟΣ

  1. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ιουλία Βοκοτοπούλου
  2. Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων
  3. Έκθεση: Προϊστορική Μακεδονία
  4. Έκθεση: Μακεδονία. Από τις Ψηφίδες στα Pixels
  5. Αίθριο
  6. Αναψυκτήριο - Cafe
  7. Υπαίθρια Έκθεση: Μνήμη και Λίθοι
  8. Υπαίθριος χώρος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων