Ιούνιος 2020

Γυάλινο διακοσμητικό στοιχείο σε σχήμα λαγού

Γυάλινο διακοσμητικό στοιχείο σε σχήμα λαγού (ΜΘ 183) © ΥΠΠΟΑ-ΑΜΘ

Πρόκειται για ένα γυάλινο ειδώλιο λαγού, ύψους 8 εκ., προσκολλημένο στον πυθμένα ενός γυάλινου κλειστού αγγείου (ΜΘ 183), κατασκευασμένου με ελεύθερη εμφύσηση.

Το ζώο έχει κυλινδρικό κοίλο σώμα και σφαιρικό κεφάλι. Τα αυτιά, το στόμα και τα πόδια του σχηματίζονται από ξεχωριστά κομμάτια γυαλιού προσκολλημένα στο σώμα και το κεφάλι. Τα μάτια του είναι κατασκευασμένα από μπλε γυαλί με μία λεπτή κόκκινη ίνα σε κάθε κόρη. Φαίνεται ότι, αφού το αγγείο έσπασε, η βάση του εξομαλύνθηκε και μετατράπηκε σε παιχνίδι ή διακοσμητικό, που πιθανόν αργότερα τοποθετήθηκε στον τάφο ενός παιδιού. Το αγγείο είναι κατασκευασμένο από άχρωμο πρασινωπό γυαλί, ενώ ο λαγός κυρίως από γαλακτώδες γυαλί με λίγα μπλε και κόκκινα σημεία.

Αποτελεί ένα από τα πρώτα αποκτήματα του ΑΜΘ, το οποίο παραδόθηκε από έναν χωρικό που το εντόπισε γύρω στο 1913 μέσα σε αρχαίο τάφο στο Δίον Πιερίας.

Το αγγείο με τον λαγό εντάσσεται σε μια μικρή ομάδα που ονομάζεται «flask in a flask», όπου ένα δοχείο τοποθετείται στο εσωτερικό ενός άλλου μεγαλύτερου (συνήθως οινοχόη ή αμφορέα). Το έκθεμα από το Δίον είναι ανάμεσα σε εκείνα τα αγγεία που αντί για ένα δεύτερο αγγείο, περιέχουν ένα ειδώλιο ζώου.

Η παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου θεωρείται ότι είναι συρο-παλαιστινιακής προέλευσης, παρά το γεγονός ότι πολλά παραδείγματα έχουν έρθει στο φως και στις δυτικές επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το αγγείο από την Πιερία έχει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με γυάλινα δοχεία από την περιοχή του Ρήνου, όπου φαίνεται ότι ήταν και ο τόπος παραγωγής του.

Χρονολόγηση: 3ος – αρχές 4ου αι. μ.Χ.

Μπορείτε να δείτε το έκθεμα στη μόνιμη έκθεση «Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα», Προθήκη 12.