H επιγραφή, το μεγαλύτερο σε έκταση βασιλικό διάγραμμα από το βασίλειο της Μακεδονίας, μας δίνει ολοζώντανη την εικόνα των δραματικών ημερών της πολεμικής σύρραξης των μακεδονικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν στην τελική του φάση τον ρωμαϊκό κίνδυνο που βρισκόταν προ των πυλών.
Η επιγραφή χρονολογείται το 197 π.Χ. και αποτελεί ένα από τα αντίγραφα του γενικού διατάγματος επιστράτευσης του ανδρικού πληθυσμού που εξέδωσε ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' (221-179 π.Χ.) για όλη τη μακεδονική επικράτεια.
Στο κείμενο δίνονται οδηγίες για τη γενική επιστράτευση κατά πόλεις με τη στρατολόγηση των αρρένων κάθε νοικοκυριού, σύμφωνα με τους απογραφικούς καταλόγους. Η κρισιμότητα της κατάστασης και η αγωνία του Φιλίππου Ε’ φαίνεται από το γεγονός ότι ο βασιλιάς επιστρατεύει όχι μόνο παλαίμαχους άνω των 50 ετών αλλά και ανήλικα παιδιά ηλικίας μόνο 15 ετών. Επιβεβαιώνεται έτσι η μαρτυρία του Τίτου Λίβιου (33, 3, 1-5), ότι ο Φίλιππος αναγκάστηκε να κάνει επιστράτευση γιατί είχε μεγάλη έλλειψη νεοσύλλεκτων Μακεδόνων λόγω των μακρών πολέμων.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι οι επίστρατοι μπορούσαν να κάνουν ενστάσεις σε βάρος των αποφάσεων των επιστρατευτικών αρχών, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες ο βασιλιάς δεν κυβερνούσε ως σκληρός μονάρχης, αλλά εφαρμόζοντας τους νόμους και έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον των υπηκόων του. Η μάχη έγινε στις Κυνός Κεφαλές της νότιας Θεσσαλίας την άνοιξη του 197 π.Χ. όπου ο ύπατος Τίτος Κόιντος Φλαμινίνος νίκησε τον μακεδονικό στρατό και επέβαλε τους όρους των Ρωμαίων.
Η επιγραφή βρέθηκε στη Ν. Ποτίδαια Χαλκιδικής, αρχαία Κασσανδρεία (ΠΟΤ 207)
Μπορείτε να δείτε το έκθεμα στην μόνιμη έκθεση: Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα.