Οδηγίες κατασκευής ειδωλίου

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ Αλεύρι Αλάτι Νερό Μπολ Τέμπερες (Προαιρετικά) Λαδόκολλα (Προαιρετικά)1. ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ

Αλεύρι
Αλάτι
Νερό
Μπολ
Τέμπερες (Προαιρετικά)
Λαδόκολλα (Προαιρετικά)

2. ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΑΛΑΤΙΟΥ

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα αλάτι ψιλό
1 κούπα νερό

Ανακάτεψε τα υλικά μέσα σε ένα μπολ ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό. Φτιάξε μία ομοιόμορφη ζύμη. Βγάλε τη ζύμη από το μπολ και ζύμωσε επάνω σε μια  λεία επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει εύπλαστη και μαλακή. Άφησε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ, Η ΖΥΜΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΣΙΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΜΥΡΗ!!!

Συμβουλή: Αρχικά, ανακάτεψε τα 3/4 του νερού με το αλεύρι και το αλάτι στο μπολ. Μη βάλεις όλο το νερό αμέσως, γιατί μπορεί η ζύμη σου να γίνει νερουλή. Ζύμωσε τα υλικά και πρόσθεσε στην πορεία το υπόλοιπο νερό λίγο-λίγο. Μόλις αναμίξεις τα υλικά σου και γίνουν ένα ζυμάρι, αλεύρωσε μία επιφάνεια και ζύμωσε τη ζύμη σου εκεί. Εάν η ζύμη κολλάει, πασπάλιζέ την με λίγο αλεύρι και συνέχισε να ζυμώνεις για άλλα 5 λεπτά. Για να καταλάβεις εάν είναι έτοιμη, θα πρέπει όταν την πιέζεις με τα δάχτυλα να αφήνει αποτύπωμα.

3. ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΑΛΑΤΟΖΥΜΗ ΜΕ ΤΕΜΠΕΡΕΣ

Αν θέλεις να έχεις μία χρωματιστή ζύμη, χώρισέ τη σε μικρά κομμάτια και πρόσθεσε τέμπερα. Ζύμωσε καλά την τέμπερα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσεις μια ομοιόμορφη μάζα. Βάλε μία μικρή ποσότητα τέμπερας, αρχικά, ζύμωσε τη μάζα και αν θέλεις να έχεις ένα πιο έντονο χρώμα, πρόσθεσε σταδιακά μικρές ποσότητες τέμπερας. Θα μπορούσες επίσης να χρησιμοποιήσεις χρωστικές μαγειρικής.

4. ΠΛΑΣΕ ΣΧΗΜΑΤΑ

Κόψε κομμάτια από τη ζύμη και ξεκίνησε να πλάθεις όγκους. Η αλατοζύμη δουλεύεται  ακριβώς όπως η πλαστελίνη και είναι φυσικό οικολογικό υλικό! Μπορείς να πλάσεις ένα ενιαίο ή μικρότερα κομμάτια, ξεχωριστά για το κεφάλι, τον λαιμό, τα άκρα και τον κορμό.

5. ΕΝΩΣΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Όταν έχεις πλάσει τα κομμάτια που θα συνθέτουν το σώμα του ειδωλίου, μπορείς να τα ενώσεις πιέζοντάς τα μεταξύ τους. Πίεσέ τα καλά και πλάσε τις ενώσεις με τα δάκτυλα, για να μην ξεκολλήσουν μετά, κατά το στέγνωμα.

6. ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕ ΤΟ ΕΙΔΩΛΙΟ ΣΟΥ

Μπορείς να διακοσμήσεις το ειδώλιό σου με πλαστικά στοιχεία, εμπίεστα σχέδια και χαράξεις. Σχημάτισε κουκίδες ή μακαρόνια, πίεσε τη ζύμη με ένα πιρούνι ή με ένα καλαμάκι και χάραξε σχέδια! Κάνε το ειδώλιό σου ευφάνταστο!

7. ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΔΩΛΙΟ

Φτιάξε το δικό σου, μοναδικό ειδώλιο! Κάνε ένα πρωτότυπο κεφάλι ή σώμα, βάλε όποιο στοιχείο θέλεις: μαλλιά, καπέλα, αυτιά, μακριά ή κοντά άκρα, παπούτσια, κουμπιά... καν΄ το μονόχρωμο ή πολύχρωμο. Αν θέλεις μπορείς να φτιάξεις ένα παραμορφωμένο ή ένα μυθικό, φανταστικό ον! Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη!!!

8. ΨΗΣΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΣΟΥ Ή ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ

Αφού ολοκληρώσεις την κατασκευή σου θα πρέπει να αφήσεις τη ζύμη να στεγνώσει στον αέρα, επάνω σε μια λαδόκολλα. Θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να στεγνώσει τελείως. Όταν θα έχει στεγνώσει, το ζυμαρένιο ειδώλιο θα είναι σκληρό σαν πέτρα.

Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις το ειδώλιο στο φούρνο στους 80 βαθμούς για περίπου 4 ώρες. Πρόσεχε όμως, μην ανεβάσεις τη θερμοκρασία για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, γιατί οι κατασκευές σου μπορεί να σπάσουν, να κάνουν φουσκάλες ή ρωγμές. Όταν τα βγάλεις από το φούρνο άφησέ τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Στείλε μας μια καλή, καθαρή φωτογραφία του ειδωλίου σου στο amth@culture.gr και εμείς θα την αναρτήσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μουσείου!

Καλή έμπνευση!!!