Μάιος 2019

Αττική ερυθρόμορφη πελίκη

©ΥΠΠΟΑ-ΑΜΘ. Αττική ερυθρόμορφη πελίκη.

Η αττική ερυθρόμορφη πελίκη ΜΘ 11572 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη (οδός Αθηνών) εντός τάφου.

Στην Α και κύρια όψη του αγγείου εικονίζονται σε παράταξη προτομή φτερωτού γρύπα, γυναικεία κεφαλή και προτομή αλόγου σε κατατομή προς τα δεξιά. Η γυναίκα φέρει φρυγικό σκούφο, διακοσμημένο στην παρυφή του με στιγμές. Για την απόδοση της γυναικείας σάρκας έχει χρησιμοποιηθεί λευκό επίθετο χρώμα. Η ανθρώπινη κεφαλή με ανατολίτικο κάλυμμα που συνδυάζεται με γρύπα (ή και άλογο) έχει ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως στην έρευνα: ως Αμαζόνα, Αριμασπός (μυθικός λαός που ζούσε στη βόρεια Σκυθία) ή κάποια θεά (Μεγάλη Μητέρα, Άρτεμις Βένδις, Αφροδίτη κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα θέμα πολύ αγαπητό στα αττικά αγγεία του ύστερου ερυθρόμορφου ρυθμού, που στην πλειονότητά τους προορίζονταν κυρίως για τις αγορές του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν αγαπητοί και οικείοι οι μύθοι που αναφέρονταν στη Γρυπομαχία, την Αμαζονομαχία ή τις προαναφερθείσες θεές.

Στη Β όψη του αγγείου απεικονίζονται δύο νέοι τυλιγμένοι στα ιμάτιά τους, ο ένας από τους οποίους κρατάει δίσκο, ενώ ανάμεσά τους υψώνεται στήλη. Παρόμοιες σκηνές συνομιλίας απαντούν συχνά στη δευτερεύουσα όψη αττικών αγγείων, ήδη από τον 6ο αι. π.Χ.
Το αγγείο αποδίδεται στην Ομάδα της Μυτιλήνης 590 και χρονολογείται στα 320-310 π.Χ.

Διαστάσεις:
Ύψος: 27,8 εκ.
Διάμετρος χείλους: 18,5 εκ.
Διάμετρος βάσης: 10,2 εκ

Μπορείτε να δείτε το έκθεμα στη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ (Σ)ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ», προθήκη 3.