ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ - Γιώργος Μ. Σανίδας

Ημερομηνία: 11 Δεκ 2025
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 11:30
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
αφίσα δράσης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Χημικών, Φυσικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του ΑΜΘ, στο πλαίσιο της δράσης «Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό», σας προσκαλούν στη διάλεξη του Αν. καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Lille, Γιώργου Μ. Σανίδα, με τίτλο «Μεταλλουργικά κατάλοιπα.Από την ανασκαφή στο εργαστήριο: κοινά απορρίμματα & καλλιτεχνικές πρώτες ύλες».

Ομιλητής:
Γιώργος Μ. Σανιδάς, Αν. καθηγητής αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Lille, Γαλλία
 
Θα αναπτυχθούν θέματα όπως:
  • τι είδους ανασκαφικά ευρήματα σχετίζονται με την κατεργασία μετάλλων;
  • μπορούμε να τα διακρίνουμε εύκολα αναλόγως το κατεργασμένο μέταλλο;
  • παρέχουν πληροφορίες οι μακροσκοπικές έρευνες;
  • πώς μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα οι εργαστηριακές αναλύσεις;
  • πως συνδυάζονται τα αποτελέσματά τους με την υπόλοιπη έρευνα, όπως π.χ. στα ίδια τα αντικείμενα; 
Εγγραφές από τις 11:00. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Περίληψη
Η κατεργασία των μετάλλων περιλαμβάνει διάφορες φάσεις που η καθεμιά μπορεί να αφήσει κατάλοιπα, εργαστηριακά λείψανα ή απορρίμματα, που έρχονται στο φως με την ανασκαφή. Η καταγραφή, μακροσκοπική μελέτη και κυρίως η εργαστηριακή ανάλυση μπορούν να τα μετατρέψουν σε δεδομένα χρήσιμα για την καλύτερη γνώση τόσο ως προς το εργαστηριακό πλαίσιο από το οποίο προέρχονται, όσο και σε γενικότερο τεχνικό επίπεδο. Με δεδομένο ότι συχνά πρόκειται για άμορφα υπολείμματα που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον, τα ευρήματα αυτά είναι λιγότερο γνωστά, ενώ, από την άλλη, οι εγκαταστάσεις και τα εργαστηριακά κατάλοιπα για την παραγωγή μνημειακών έργων τέχνης είναι σχετικά σπάνια και εντοπίζονται σε ιδιαίτερα πλαίσια. Ωστόσο, ακόμα και ανάμεσα στα ταπεινά ευρήματα πολλές φορές κρύβονται πληροφορίες για πιο σύνθετες δημιουργίες θέτοντας περίπλοκα ερωτήματα.

Η συγκεκριμένη διάλεξη θα παρουσιάσει ορισμένα παραδείγματα, συνδυάζοντας αρχαιολογική μεθοδολογία και αρχαιομετρικά αποτελέσματα.