Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις

Ημερομηνία: 22 Μαΐου 2024
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος τον αγαπημένο στο κοινό κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων: «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Διάλεξη της Ερωφίλης Κόλια, προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας και της Αναστασίας Γκαδόλου, Γενικής Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Νέα ευρήματα από Ιερό των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων του Ελικώνιου Ποσειδώνα της Αρχαίας Ελίκης, στην Αχαΐα».


Νέα ευρήματα από Ιερό των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων του Ελικώνιου Ποσειδώνα της Αρχαίας Ελίκης, στην Αχαΐα

Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της διεπιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγεται στο ιερό των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων στα Νικολέικα Αιγιάλειας, από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τεκμηριώνουν τις διαφορετικές χρονολογικές φάσεις του λατρευτικού κέντρου της αρχαίας αχαϊκής πόλης Ελίκης που καταστράφηκε από σεισμό το 373/2 π.Χ. 

Τη σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της έρευνας και των ήδη δημοσιευμένων αψιδωτού ναού (710-700 π.Χ.) και του παλαιότερου βωμού από ωμές πλίνθες (760-750 π.Χ.), θα ακολουθήσει η παρουσίαση δύο ακόμη κτηρίων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα (Ιούνιος 2023).

Η συζήτηση των ανασκαφικών δεδομένων (αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και αναθήματα) θα φέρει στο φως τις  λατρευτικές πρακτικές από το μοναδικό αυτό ιερό και θα αποδείξει τη δυναμική της κοινωνίας της Αχαΐαςτων Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων και την αλληλεπίδραση της με τα μεγάλα πανελλήνια Ιερά της Ολυμπίας και των Δελφών.