Ψυχαναλυτική Διημερίδα

Ημερομηνία: 20 Οκτ - 21 Οκτ 2017

20.10.2017, 18.30 - 22.00 & 21.10.2017, 10.00 - 14.00 | Διημερίδα «Έρωτας Αγάπη και Ψυχανάλυση»

Ανέκαθεν ο άνθρωπος από τον έρωτα και την αγάπη εμπνέεται μύθους, ποιήματα, άσματα, θεολογεί, φιλοσοφεί και επιχειρεί να βρει τον ορισμό τους. Για τις σύγχρονες κοινωνίες τίθεται το ερώτημα του αν υπάρχει «πτώχευση του λόγου» για τον έρωτα και την αγάπη, «στις νέες συνθήκες ζωής του ανθρώπου», με τους νόμους της αγοράς, και επίσης αν στην ίδια αυτή κατεύθυνση κινείται και ένα μεγάλο μέρος των λεγομένων «ανθρωπιστικών» επιστημών.

Η ψυχανάλυση, εξαρχής με τον Φρόυντ μέσα από την ανάλυση του ασυνειδήτου, διαπίστωσε ότι αυτά τα συναισθήματα/πάθη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχική ζωή και την ψυχοπαθολογία του κάθε υποκειμένου, ενώ μέσω της μεταβίβασης τους προς τον αναλυτή, επιτρέπουν την εξέλιξη μιας αληθινής ψυχαναλυτικής διαδικασίας. Ο Λακάν πήγε πιο πέρα: διαπίστωσε ταύτιση αγάπης, έρωτα και μεταβίβασης, αναλύοντας την αλήθεια και το ψέμα τους, στις πολλές αποχρώσεις τους, γνωστές από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα (πχ μυθολογία Έρωτα και Ψυχής, ερωτισμός θεοτήτων, η θεά Αφροδίτη κ.ά), τη Σαπφώ, τον Πλάτωνα και το Συμπόσιό του, αλλά και από το Άσμα Ασμάτων, την «ιπποτική αγάπη» μέχρι τον ερωτισμό και τις εκφάνσεις του στη σεξουαλικότητα του κάθε υποκειμένου.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενα εισηγήσεων και συζητήσεων στην ψυχαναλυτική διημερίδα της 20ης και 21ης Οκτωβρίου 2017 με γνώμονα το γίγνεσθαι του ανθρώπου ως προς τον έρωτα και την αγάπη στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Μ. Ανδρόνικος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 
Φορείς