Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017

Ημερομηνία: 20 Οκτ - 21 Οκτ 2017

20 & 21.10.2017 | Περιβάλλον και Πολιτισμός - «Πνοές Ανέμων»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι ο άνεμος και φέρει τον τίτλο «Πνοές Ανέμων». To ΑΜΘ θα εστιάσει στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και συγκεκριμένα στη μουσική.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης το ΑΜΘ συμμετέχει με:

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη, θεματική ξενάγηση για σχολικές μονάδες σχετικά με τα αρχαία μουσικά όργανα και παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου. Κατόπιν, οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς, από το μουσικό σύνολο "Μεσογειακά Ηχοχρώματα", θα παρουσιάσουν τον ήχο αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων.

Συνδιοργάνωση: Δ/νσεις Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. & Δυτ. Θεσ/νίκης, Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, ώρα: 18.30

Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη θεματική ξενάγηση με στάσεις που πραγματεύονται θέματα της αρχαίας μουσικής και ζωντανή παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου από το μουσικό σύνολο "Μεσογειακά Ηχοχρώματα" (Ιωάννης Καϊμάκης: αερόφωνα, Κώστας Παπάς: μεμβρανόφωνα, Ελένη Χατζηευαγγέλου: παραδοσιακό τραγούδι).

Η είσοδος για τους συμμετεχόντες στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.