Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016

Ημερομηνία: 20 Οκτ - 23 Οκτ 2016
Περιβάλλον και Πολιτισμός

20 - 23.10.2016 | Παντέχνου Πυρός Σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς

Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης του ΥΠΠΟΑ τα ΑΜΘ συμμετέχει με θεματικές ξεναγήσεις σε σχολεία και στο ευρύτερο κοινό καθώς και με ένα εργαστήριο Πειραματικής Αρχαιολογίας.

Αναλυτικά:

ΠΕΜΠΤΗ 20 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου σε σχολικές ομάδες, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ομάδες αντικειμένων των εκθέσεων του μουσείου, τα οποία με άμεσο ή έμμεσο τρόπο συνδέονται με τη φωτιά, θα αποτελέσουν την αφορμή για την αφήγηση ιστοριών που σχετίζονται με τον διττό χαρακτήρα της φωτιάς ως πηγή δημιουργίας και καταστροφής.

Συνδιοργάνωση: Δ/νσεις Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. & Δυτ. Θες/νίκης, Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΩΡΑ: 11:00, ΑΙΘΡΙΟ ΑΜΘ, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, από τον αρχαιολόγο κ. Χ. Ματζάνα, για φοιτητές αρχαιολογίας με αντικείμενο τις τεχνικές ανάμματος της φωτιάς στην προϊστορική εποχή), καθώς και τον ρόλο της στην παρασκευή της τροφής. Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την κ. Σ.Μ. Βαλαμώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, τμ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PLANTCULT που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας - ERC.

Το εργαστήριο θα είναι ανοικτό στο κοινό.

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - PLANTCULT Project

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ
ΩΡΑ: 11:00, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό (έως 30 άτομα), από αρχαιολόγο του Μουσείου.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας