Λέσχη ανάγνωσης (διαδικτυακά) στο ΑΜΘ

Ημερομηνία: 11 Απρ 2021
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Διαδίκτυο

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 11 Απριλίου στις 7 το απόγευμα την ανθολόγο, επιμελήτρια και μεταφράστρια Μαρία Παπαδήμα.

Τα μέλη της λέσχης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της το «Βιβλίο της ανησυχίας» του Φερνάντο Πεσσόα των εκδόσεων Gutenberg.

Λίγα λόγια για την καλεσμένη:

Η Μαρία Παπαδήμα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλωσσολογίας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει πολλά θεωρητικά κείμενα για τη μετάφραση και έχει μεταφράσει στα ελληνικά το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Πεσσόα, καθώς και πολλών άλλων. Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το «Βιβλίο της ανησυχίας».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Πορτογάλος λογοτέχνης Φερνάντο Πεσσόα δεν εξέδωσε σχεδόν τίποτα όσο ζούσε. Το έργο του –αυτό το έργο που άφησε άναυδη ολόκληρη την Ευρώπη– έμεινε κρυμμένο μέχρι τον θάνατό του σ’ ένα σπιτικό σεντούκι για ασπρόρουχα, που μετατράπηκε σε θρύλο και έμεινε στην ιστορία ως «το μπαούλο του Πεσσόα». Ένα μπαούλο ασφυκτικά γεμάτο καθώς περιείχε όλες τις πολλαπλές του προσωπικότητες (συνολικά 127) σε χειρόγραφους φακέλους δεμένους με σπάγκο και με διαφορετικές υπογραφές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το «Βιβλίο της ανησυχίας» ονομάστηκε αυτοβιογραφία χωρίς γεγονότα, κρυφό ημερολόγιο, αντιμυθιστόρημα, ενδοσκοπικό κείμενο, χρονικό του ψυχικού κόσμου, καταγραφή της ύπαρξης, ανίχνευση των ορίων ανάμεσα στο είναι και το μη είναι και πολλά άλλα. Η Μαρία Παπαδήμα το κατέταξε στα κείμενα word-painting, ζωγραφίζοντας με λέξεις.


Μπορείτε να εγγραφείτε στη λέσχη ανάγνωσης του ΑΜΘ και να συμμετέχετε στις διαδικτυακές συναντήσεις μας (www.facebook.com/groups/377943426445766/ ή karkoudeas@culture.gr).