Καλεσμένη της Λέσχης είναι η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου. Θα συζητήσουμε για το μυθιστόρημά της Τι είδε η γυναίκα του Λωτ, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει εκτενής αναφορά στην τριλογία «Ο δράκος της Πρέσπας». Τα βιβλία της Ιωάννας Μπουραζοπούλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε δημόσια διοίκηση και διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Αγγλία. Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και διηγήματα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους διηγημάτων και ανθολογίες. Το μυθιστόρημά της Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού (δε)κατα Athens Prize for Literature (2008) και κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα γαλλικά, αγγλικά και βουλγαρικά. Το 2013 η αγγλική εφημερίδα Guardian το κατέταξε στα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς. Το 2015 Η Κοιλάδα της Λάσπης, το πρώτο μέρος της τριλογίας «Ο δράκος της Πρέσπας», τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και με το βραβείο του περιοδικού Κλεψύδρα.
Λίγα λόγια για τα βιβλία
Όταν μια ιστορία ξεκινά με τη θάλασσα να έχει μετατρέψει το Παρίσι σε λιμάνι αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Μια βιβλική καταστροφή έχει επιφέρει συνταρακτικές αλλαγές στην επιφάνεια του πλανήτη και έχει αλλοιώσει τη γεωγραφία τριών ηπείρων. Στο επίκεντρο των γεγονότων βρίσκεται άθελά του ο δημοσιογράφος τωνTimes Φιλέας Μπουκ, που καλείται να λύσει ένα από τα πιο σημαντικά σταυρόλεξα που έχουν επινοηθεί. Το μυθιστόρημα Τι είδε η γυναίκα του Λωτ αποτελεί μια αλληγορία που διεισδύει στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης και συγχρόνως μια από τις πλέον ευφάνταστες ιστορίες της ελληνικής λογοτεχνίας.
Την περασμένη χρονιά εκδόθηκε ο τελευταίος τόμος της τριλογίας «Ο δράκος της Πρέσπας» με τίτλο Η μνήμη του πάγου, όπου παρουσιάζεται η οπτική της αλβανικής όχθης. Στον προηγούμενο τόμο με τίτλο Κεχριμπαρένια έρημος (2019) παρουσιάζεται η οπτική της βορειο-μακεδονίτικης όχθης, ενώ στον πρώτο τόμο με τίτλο Η κοιλάδα της λάσπης (2014), η οπτική της ελληνικής όχθης. Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι ένα τέρας που εμφανίζεται στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που μοιράζονται τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Οι τρεις τόμοι διαβάζονται με οποιαδήποτε σειρά.