Λέσχη Ανάγνωσης ΑΜΘ

Ημερομηνία: 20 Οκτ 2023
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
φωτογραφία του συγγραφέα και του βιβλίου

Καλεσμένος μας είναι ο συγγραφέας Σπύρος Γιανναράς με το μυθιστόρημά του «Με ραμμένη φτέρνα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Σπύρος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεωρία της λογοτεχνίας στο Παρίσι. Εργάστηκε για δέκα χρόνια στην εφημερίδα «Καθημερινή» γράφοντας κείμενα (κυρίως για το βιβλίο, τη φωτογραφία και τα εικαστικά) και παίρνοντας συνεντεύξεις από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων «Ο λοξίας»  (Ίνδικτος, 2008), «Ζωή χαρισάμενη» (Πόλις, 2011), «Ο βασιλιάς έρχεται όποτε του καπνίσει» (Άγρα, 2015) και «Τη μέρα που θα σηκωνόμουν να χορέψω» (Άγρα, 2017). Έχει μεταφράσει Jean Genet, John Maynard Keynes, Etel Adnan, Laurent Mauvignier, Michel Houellebecq, Paul Auster, Pierre Assouline, Camille de Toledo κ.ά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Σωτήρης Κριεζώτης, κουτσός σχεδόν, με ραμμένη φτέρνα εξαιτίας ρήξης στον αχίλλειο τένοντα, περιπλανιέται στη αδυσώπητη χοάνη της μεγαλούπολης, εκεί όπου «ρίχνει καθημερινά τους πειραγμένους κύβους του ο Χάρος», όπως λέει. Μαζί του κουβαλάει την αυτοβιογραφία του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ Η κατάρρευση, στην οποία ο συγγραφέας καταγράφει λεπτομερώς τις ρωγμές της πτώσης  του. Μέσα σε αυτό το πολυδαίδαλο σεργιάνι ανακατεύονται περιστατικά από την παιδική ηλικία του Κριεζώτη, στιγμιότυπα από τους περασμένους του έρωτες και γεγονότα της ζωής του που τον έχουν σημαδέψει. Κάθε σελίδα κρύβει το δικό της αποκαλυπτικό μυστικό∙ κάθε κεφάλαιο και μια περιπέτεια, σπανίως ευχάριστη, συνήθως δυσάρεστη για τον αφηγητή. Ένας δυνατός αέρας πρωτοτυπίας πνέει σε ολόκληρο το κείμενο, με τον συγγραφέα να αποφεύγει κάθε είδους κοινοτοπία.