Λέσχη Ανάγνωσης ΑΜΘ

Ημερομηνία: 18 Νοε 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις φθινοπωρινές συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς. Αυτή τη φορά συναντάμε τον Θεόδωρο Παπακώστα και τα βιβλία του «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» και «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Θεόδωρος Παπακώστας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Βρετανίας. Πήρε το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βρετανία και στην Ελλάδα, και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Έχει δημιουργήσει ένα project επικοινωνίας της επιστήμης που κάνει γνωστή την αρχαιογνωσία στο ευρύ κοινό από το 2018 μέσω των κοινωνικών δικτύων και είναι μια από τις 10 πλέον δημοφιλείς σειρές podcast στην Ελλάδα. Το πρώτο του βιβλίο «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Η μυθολογία συναντά την αρχαιολογία μέσα από μια σύγχρονη οπτική, κατανοητή στον απλό αναγνώστη, εμπλουτισμένη με γερές δόσεις χιούμορ. Δυο βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, και δη της επιστήμης της αρχαιολογίας, γραμμένα με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο, που μόνον απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν, όπως δείχνει και η έξωθεν καλή μαρτυρία του πρώτου έργου. Τα θέματα που εξετάζει είναι αναρίθμητα: Πώς πήραν το όνομά τους οι Κυκλάδες; Πώς τραυματίστηκε στο πόδι ο Κένταυρος; Πώς κατάφερε ένας σκλάβος να γίνει πλούσιος τραπεζίτης; Ακόμη, υπήρχε «Όμηρος πριν από τον Όμηρο και «Σπάρτακος» πριν από τον Σπάρτακο; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια και πότε άρχισαν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες οι γυναίκες στην Κνωσό; Οι απαντήσεις στις σελίδες των βιβλίων και δια ζώσης από τον Archaeostoryteller.