Λέσχη Ανάγνωσης ΑΜΘ

Ημερομηνία: 24 Ιουν 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:30
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου

Στη δεύτερη εκδήλωση της λέσχης μας με φυσική παρουσία, μετά την πανδημία, καλεσμένος είναι ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος με τα βιβλία του «Η καλοσύνη των ξένων – Μια αληθινή ιστορία» και «Το όπιο του λαού – Μια ανορθόδοξη προσέγγιση», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Έχει δημοσιεύσει είκοσι βιβλία. Ανάμεσά τους: «Οι ανήλικοι» (1980), «Το παυσίπονο» (1982), «Η καρδιά του κτήνους» (1987 - μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρένο Χαραλαμπίδη το 2005), «Η πρώτη εμφάνιση» (1994), «Τιμής ένεκεν» (2004), «Η καλοσύνη των ξένων» (2006), «Νεοέλληνες» (2007), «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι» (2009 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Το βιβλίο για τα βιβλία» (2010), «Ήμουν κι εγώ εκεί» (2016), «Γκαγκάριν» (2016). Διηγήματα και μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και τσεχικά. Ζει στην Αθήνα και έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη και τη Δανάη.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

«Η καλοσύνη των ξένων – Μια αληθινή ιστορία» κυκλοφόρησε το 2006 και γνώρισε την καθολική αποδοχή του κοινού και της κριτικής. Σε αυτό, ο συγγραφέας αφηγείται με τρόπο άλλοτε συγκινητικό και άλλοτε σαρκαστικό, άλλοτε κυνικό και άλλοτε χιουμοριστικό, την ιστορία της δικής του υιοθεσίας. Ο τίτλος προέρχεται από τη γνωστή ατάκα «Πάντα βασιζόμουν στην καλοσύνη των ξένων» που λέει η Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς.

«Το όπιο του λαού – Μια ανορθόδοξη προσέγγιση» είναι το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα. Αποτελείται κυρίως από κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ενώ ο τίτλος προέρχεται από τη ρήση του Καρλ Μαρξ «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Εδώ ο συγγραφέας εστιάζει την κριτική του στη σχέση της Εκκλησίας με το Κράτος και των εκπροσώπων της με τους πολίτες της χώρας. Με όπλο τον ορθολογισμό, αντιπαρατίθεται στον φανατισμό, τον παραλογισμό και τη θρησκοληψία.


Μπορείτε να εγγραφείτε στη λέσχη ανάγνωσης του ΑΜΘ και να συμμετέχετε στις συναντήσεις μας (2313 310251 ή karkoudeas@culture.gr).