Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης

Ημερομηνία: 15 Φεβ 2024
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Φουαγιέ Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
αφίσα έκθεσης

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:00, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Mητρόπολις Μορρυλίων».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν από κοινού την έκθεση «Mητρόπολις Μορρυλίων» που συστήνει στην επιστημονική κοινότητα και το μη ειδικό κοινό την αρχαία Μόρρυλο, ένα σημαντικό αστικό κέντρο της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, όπως αναδύεται από επιγραφικές μαρτυρίες, γεωφυσικές έρευνες, παλαιές και νέες ανασκαφές.

Η Μόρρυλος αναπτυσσόταν σε λόφο στα ΒΔ του σύγχρονου οικισμού των Άνω Αποστόλων, περίπου 18 χλμ ΝΔ της πόλης του Κιλκίς, κατέχοντας στρατηγική θέση στην περιοχή της αρχαίας Κρηστωνίας για τον έλεγχο εμπορικών και στρατιωτικών δρόμων. Υπήρξε μητρόπολη αγροτικής περιοχής με αξιόλογη κτηνοτροφική παραγωγή, επώνυμους χορηγούς και επιφανές ιερό του Ασκληπιού, που της εξασφάλιζε πλούτο και ευημερία.

135 αρχαία αντικείμενα και σύνολα αντικειμένων από τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία πόλη μαζί με παλαιότερα σημαντικά ευρήματα, πλαισιωμένα από κείμενα, οπτικό και ηχητικό υλικό, οδηγούν το κοινό στην ανακάλυψη της αρχαίας Μορρύλου προσφέροντας μια νέα μουσειακή εμπειρία.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2024

 

Φορείς