Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο ΑΜΘ

Ημερομηνία: 31 Αυγ 2023
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Καλλιτέχνες και αφίσα εκδήλωσης

Ελάτε να απολαύσουμε την Μπλε Πανσέληνο του Αυγούστου με την αφηγηματική παράσταση παραμυθιών “Ἦν γάρ ποτέ χρόνος…” αφηγήσεις-αιώρα, ανάμεσα στον μύθο και το λαϊκό παραμύθι, της Αγνής Στρουμπούλη και του Σταύρου Παργινού.

«Η αφήγηση είναι μια πρωταρχική λειτουργία των ανθρώπων και καθώς ο προφορικός λόγος δεν διακόπηκε σ’ αυτόν τον τόπο, διασώζει μνήμες, θραύσματα εικόνων, σπαράγματα παλαιότατων τελετουργιών.
Πάντα ξαφνιάζομαι όταν συναντώ τις ίδιες εικόνες στην ιερή ή λαϊκή προφορική λογοτεχνία, λες και κάποια σχήματα σκαλώνουν γερά στη γεωμετρία της ζωής μας, όσο κι αν αλλάζουν τα συμφραζόμενα.
Γι’ αυτό λέω ότι τα λαϊκά παραμύθια είναι κουρελούδες, με κουρέλια από φορέματα διαφορετικών ανθρώπων και διαφορετικών εποχών, τα οποία ο λαϊκός αφηγητής, ανεπίγνωστα, υφαίνει πάλι και πάλι στα στημόνια της προφορικότητας.
Αυτή η παράσταση - αφήγηση συγκεντρώνει παραμύθια κυρίως από την Ελλάδα αλλά και δύο από τη Σερβία, στα οποία παρατίθεται με λίγα λόγια, στην αρχή, το μυθολογικό πρόσωπο και ακολουθεί το λαϊκό παραμύθι, όπου είναι ευδιάκριτη η πυκνότητα και η συνέχεια της μνήμης και της γλώσσας που την αποτυπώνει».

Αγνή Στρουμπούλη

Επιλογή υλικού, αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη
Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Παργινός [βιολοντσέλο]

Διάρκεια: 1 ώρα

Απευθύνεται σε ηλικίες από 10 ετών και πάνω.

Όπως κάθε χρόνο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού έως τις 23:00.