ΑΕΜΘ 2018 - Α' Εγκύκλιος

28 Νοε 2017

Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη - 31η συνάντηση

Θεσσαλονίκη, 25.11.2017

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά από τις τρεις δεκαετίες επιτυχούς διεξαγωγής της συνάντησης του ΑΕΜΘ και της έκδοσης των 26 τόμων των Πρακτικών (με τον 27ο τόμο να είναι στο τυπογραφείο με στόχο να είναι έτοιμος στη φετινή συνάντηση), η επιτροπή διοργάνωσης διαμορφώνει το περιεχόμενο των ετήσιων συναντήσεων ως εξής: τη μία χρονιά (εν προκειμένω το 2018) θα παρουσιαστούν τα δεδομένα του ανασκαφικού/αρχαιολογικού έργου σε ενότητες γεωγραφικές αλλά και θεματικές, δηλαδή, ξεχωριστά, σε άλλες συνεδρίες οι ανασκαφικές/ αρχαιολογικές έρευνες και, στη συνέχεια, σε άλλες συνεδρίες οι αρχαιομετρικές, μουσειολογικές, αναστηλωτικές κ.ά. εργασίες. Κάθε δεύτερη χρονιά (δηλαδή το 2019, το 2021 κ.ο.κ.) θα υπάρχει ένα γενικό θέμα, προκειμένου να ανακοινώνονται συνθετικές μελέτες, οι οποίες μπορούν να αντλούν το περιεχόμενό τους τόσο από το απόθεμα παλιότερων ερευνών όσο και από νέα δεδομένα.

Έτσι, για να περάσουμε με ομαλότητα στο νέο προτεινόμενο σχήμα, το 2018 θα παρουσιαστούν τα πρόσφατα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο στη συνάντηση. Το 2019, όμως, το ΑΕΜΘ θα έχει ως γενικό θέμα «Χωροταξία και πολεοδομία. Δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική». Το 2020 θα παρουσιαστούν και πάλι τα αρχαιολογικά δεδομένα. Το θέμα του 2021 θα ανακοινωθεί εγκαίρως, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία από τους συνέδρους. Εντελώς δειγματοληπτικά αναφέρουμε κάποια γενικά θέματα για τις επόμενες ανά διετία συναντήσεις: «Η διαχείριση του θανάτου και ταφικές πρακτικές», «Θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές», «Εμπόριο και συναλλαγές», «Μικροτεχνία», «Εργαστηριακή παραγωγή» κ.ο.κ. Εφόσον υπάρχουν προτάσεις για θέματα γενικής φύσης που θα αφορούν σε όλες τις εποχές, μπορείτε να μας τις καταθέσετε.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σας ενημερώνουμε ότι η 31η Συνάντησή μας για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 8 Μαρτίου ως το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 και πάλι σε συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Αρχαιολογικών Μουσείων της Μακεδονίας και της Θράκης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Παρακαλούμε οι δηλώσεις συμμετοχής μαζί με σύντομη περίληψη (μέχρι 100 λέξεις) να αποσταλούν γραπτώς στη διεύθυνση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, τ.κ. 54621, υπόψη Π. Αδάμ Βελένη, fax 2310/861306, το αργότερο ως τις 8 Φεβρουαρίου 2018, ώστε να καταρτιστεί και να αποσταλεί εγκαίρως το πρόγραμμα.

Η διάρκεια κάθε ανακοίνωσης είναι αυστηρά 15΄ λεπτά.

Επισημαίνουμε ότι θα γίνονται αποδεκτές μέχρι 2 ανακοινώσεις από το ίδιο άτομο.

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της Συνάντησης του 2018, όπως αναλύθηκε παραπάνω, παραμένει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ανασκαφικού/αρχαιολογικού έργου. Για τις συνεχιζόμενες ανασκαφές, δημοσιεύσεις ανασκαφικού υλικού ή άλλα έργα (αναστηλωτικά, αρχαιομετρικά, συντήρησης, ερευνητικά προγράμματα κ.λ.π.) καλό θα ήταν να παρουσιάζονται αποτελέσματα δύο-τριών ετών μαζί. Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην αποδεχτεί ανακοινώσεις, εφόσον κρίνει ότι δεν εμπίπτουν στο παραπάνω πλαίσιο.

Δημήτριος Παντερμαλής
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη
Προϊσταμένη Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Σεμέλη Πινγιάτογλου
Καθηγήτρια ΑΠΘ

Μαρίζα Τσιάπαλη
Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Ελένη Μανακίδου
Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ

Γιάννης Κανονίδης
Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους