Ορφικοί Διάλογοι

27 Ιουλ - 15 Σεπ 2023

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία» συνδιοργανώνουν  τη νέα περιοδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ορφικοί Διάλογοι» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ' του ΑΜΘ.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η περίπλοκη αφήγηση των δύο καλλιτεχνών, του Enzo Rovella και του Κωνσταντίνου Ντάγκα,  ξετυλίγει την πλοκή της με αναφορές στο παρελθόν και μια ανανεωμένη πίστη στο μέλλον, με την επίγνωση του πόσο ατελές και επισφαλές είναι το πνεύμα της εποχής που ζούμε και πόσο ευάλωτη είναι η ακεραιότητα της ψυχής. Ένας προβληματισμός για την ύπαρξη μας μέσα στο σύμπαν, την ικανότητα να παίρνουμε πάντα νέες μορφές ανάλογα με το περιβάλλον, τις διαθέσεις και τις προτάσεις παραμένοντας αγκυροβολημένοι στη φύση μας.  Ζωγραφική και γλυπτική, μεταξύ μιας δισδιάστατης, αιθέριας και σπάνιας πραγματικότητας και ενός στερεού και χειροπιαστού υλικού. Ψυχή και σώμα.

Επιμέλεια: Francesco Piazza
Συντονισμός: Βασίλης Καραμπάτσας