Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank

05 Απρ 2014 - 19 Οκτ 2015

Η έκθεση “Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της AlphaBank” διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Alpha Bank, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα κατά το β΄ εξάμηνο του 2014. Η Alpha Bank κάλυψε το σύνολο του οικονομικού κόστους και δάνεισε νομίσματα των αποικιών από τη συλλογή της.

Με επίκεντρο τα νομίσματα, την εξάπλωση και τη χρήση τους στο ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και με αντικείμενα άλλων κατηγοριών, παρουσιάστηκε το φαινόμενο του ελληνικού αποικισμού, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό γεγονός για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό συνολικά. Εκτέθηκαν συνολικά 182 αρχαία αντικείμενα ενώ διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τοποθετήθηκε διαδραστική πολυμεσική εφαρμογή με θέμα το νόμισμα, η οποία αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας.

Στην έκθεση συμμετείχαν με τον δανεισμό αρχαίων αντικειμένων το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η  Γ΄ ΕΠΚΑ, η Ζ΄ ΕΠΚΑ (Μουσείο Ολυμπίας), η Ι΄ ΕΠΚΑ (Μουσείο Δελφών)η  ΙΑ΄ ΕΠΚΑ (Μουσείο Ερέτριας), ΙΒ΄ ΕΠΚΑ (Μουσείο Ιωαννίνων), το Νομισματικό Μουσείο, οι ιδιωτικές συλλογές νομισμάτων της Alpha Bank και Δ. Μαντζούνη, το Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας – Ισπανία),  Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya-Empúries (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας- εποπτευόμενο μουσείο Εμπορίου – Ισπανία), το Parco Archeologico di Naxos Lungomare Schisò (αρχαία αποικία Νάξου-Σικελία),Soprintendenza per i Beni Archeologici della Basilicata (αρχαία αποικία Ηράκλειας - Κάτω Ιταλία), Soprintendenza per i Beni Archeologici della Calabria (αρχαία αποικία Σύβαρης - Κάτω Ιταλία).

Η έκθεση συνοδεύτηκε από την έκδοση δίγλωσσου καταλόγου (ελληνικά, αγγλικά), ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ: Νέα Δεδομένα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις».