Ιούνιος 2021

Ψηφιδωτό με απεικόνιση του Θέρους

Ψηφιδωτό με απεικόνιση του Θέρους ©ΥΠΠΟΑ-ΑΜΘ

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (αρ. ευρ. ΜΘ 6727), το οποίο απεικονίζει μία μορφή σε προτομή, με μακριά καστανά μαλλιά, με το πρόσωπο στραμμένο ελαφρά προς τον αριστερό της ώμο, να προβάλλει σε φόντο από ανοιχτόχρωμες ψηφίδες.

Φορά ιμάτιο που αφήνει ακάλυπτο το δεξί μέρος του στήθους, ενώ πίσω της διακρίνεται μια δέσμη από στάχυα. Πρόκειται για την προσωποποίηση της εποχής του καλοκαιριού. Η μορφή αποδίδεται με λίθινες ψηφίδες στα φυσικά τους χρώματα, όπου κυριαρχούν οι έντονες χρυσοκάστανες αποχρώσεις, τονίζοντας έτσι τη σύνδεση με τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Το ψηφιδωτό αυτό, μαζί με άλλα τέσσερα που απεικονίζουν τις προσωποποιημένες μορφές του Χειμώνα, της Άνοιξης (ή του Φθινοπώρου), του Ωκεανού και της Θάλασσας, διακοσμούσαν το ψηφιδωτό δάπεδο μιας ρωμαϊκή οικίας, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη. Εντοπίσθηκαν και αποκολλήθηκαν στη διάρκεια ανασκαφής τη δεκαετία του 1930.

Τα ψηφιδωτά χρονολογούνται στα τέλη του 3ου αι. μ.Χ., με βάση κυρίως τεχνοτροπικά κριτήρια, όπως: ατέλειες στον σχεδιασμό και την προοπτική, γραμμικότητα στην απόδοση των λεπτομερειών, έντονη σχηματοποίηση στις πτυχώσεις των ρούχων, αδυναμία συγχώνευσης των χρωμάτων.

Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό φυλάσσεται στις αποθήκες του ΑΜΘ, μαζί με τις απεικονίσεις του Ωκεανού και της Θάλασσας. Στη μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις» μπορείτε να δείτε τους ψηφιδωτούς πίνακες του Χειμώνα και της Άνοιξης/Φθινοπώρου.