Απρίλιος 2021

Αγαλμάτιο Υγείας

Αγαλμάτιο Υγείας © ΥΠΠΟΑ-ΑΜΘ

Το αγαλμάτιο, με αρ. ευρ. ΜΘ 7502, έχει ύψος 44 εκ. (μαζί με την πλίνθο), είναι φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο και βρέθηκε το 1978 σε οικόπεδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η θεά φορά χειριδωτό χιτώνα και ιμάτιο και πατά πάνω σε συμφυή ορθογώνια πλίνθο, με σταθερό το δεξί πόδι και το αριστερό ελαφρά λυγισμένο. Η κεφαλή δεν σώζεται αλλά θα ήταν στραμμένη προς τα δεξιά, όπως φαίνεται από το σωζόμενο τμήμα του λαιμού. Στο αριστερό χέρι κρατά αντικείμενο, πιθανόν πυξίδα, δηλαδή αγγείο για τη φύλαξη κοσμημάτων. Από το δεξί χέρι σώζεται μόνο ο βραχίονας. Στην παλάμη του δεξιού χεριού θα κρατούσε φιάλη, από την οποία η θεά θα τάιζε το φίδι -σύμβολο του πατέρα της θεού Ασκληπιού και δικό της. Το σώμα του φιδιού καλύπτει διαγωνίως το αριστερό στήθος της μορφής έως την πλάτη, στο ύψος του αριστερού ώμου. Χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ. και πρόκειται για αντίγραφο ελληνιστικού έργου του τύπου Υγείας Hope.

Η Υγεία συλλατρευόταν με τον πατέρα της θεό Ασκληπιό, του οποίου η λατρεία είχε σημαντική θέση στη ζωή της αρχαίας Θεσσαλονίκης, όπως υποδεικνύει το γεγονός ότι μία από τις τέσσερις φυλές της πόλης που μαρτυρούνται επιγραφικά ονομαζόταν Ασκληπιάς