Ιούνιος 2017

Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας

Ο ανδριάντας του Οκταβιανού Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα (24 π.Χ. – 14 μ.Χ.), είναι ο πληρέστερα σωζόμενος ανδριάντας του Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Αποδίδει έναν πολύ διαδεδομένο τύπο, τον λεγόμενο Prima Porta. Ονομάστηκε έτσι επειδή ένα από τα γνωστότερα αντίγραφά του βρέθηκε στην έπαυλη της συζύγου του Λιβίας, στην ομώνυμη θέση λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.

Εικονίζεται ένας ωραίος και εξιδανικευμένος άνδρας, στην ακμή της νεότητάς του. Η απόδοσή του με γυμνό κορμί και ιμάτιο τυλιγμένο στα σκέλη κρατώντας σκήπτρο ή δόρυ, τον εξομοιώνει με θεό. Το νεανικό του πρόσωπο και τα μαλλιά με τους τακτοποιημένους βοστρύχους παραπέμπουν σε αθλητή ή ήρωα του 5ου αι. π.Χ., θυμίζοντας ένα περίφημο ελληνικό άγαλμα, τον Δορυφόρο του Πολύκλειτου. Με την ιδεαλιστική αυτή επιλογή αποδίδεται στον ανδριάντα το κύρος και η ανωτερότητα των κλασικών έργων.

Το έργο αποτελεί μάλλον μεταθανάτιο ανδριάντα και είναι πιθανό να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Βρέθηκε το 1939 μαζί με έναν ακέφαλο ανδριάντα που αποδίδεται στον αυτοκράτορα Κλαύδιο. Ίσως ήταν στημένα μαζί στο ίδιο κτήριο, πιθανότατα σε έναν ναό αυτοκρατορικής λατρείας.