Έρωτας στο καμίνι...

Καλώς ήρθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο Μουσείο της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα της χώρας!

Στις αίθουσές του μπορείς να μάθεις πολλά για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σύντομες προβολές βίντεο και ηλεκτρονικές εφαρμογές θα κάνουν πιο ευχάριστο το ταξίδι σου στο παρελθόν, ενώ στην έκθεση «Η Μακεδονία από τις ψηφίδες στα πίξελς» μπορείς να παίξεις διαδραστικά παιχνίδια γνώσης, με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας.
Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις αρχαιοτήτων, θα συναντήσεις και την περιοδική έκθεση «Ειδώλιο, ένας μικρόκοσμος από πηλό». Σε δύο αίθουσες έχουν συγκεντρωθεί (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) 670 πήλινα ειδώλια, τα οποία κατασκευάστηκαν από την 7η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και προέρχονται από ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη! Η έκθεση πληροφορεί ότι αυτά τα γοητευτικά (πολλές φορές και αινιγματικά) αρχαία αντικείμενα έχουν παραχθεί σε πολυάριθμα εργαστήρια με την αξιοποίηση ποικίλων τεχνικών κατασκευής, αλλά και για διάφορες χρήσεις. Συνόδευαν τα παιδιά στο παιχνίδι τους, τους πιστούς στην προσευχή τους, αλλά και τους νεκρούς στην τελευταία κατοικία τους. Σπανιότερα λειτουργούσαν ως οικιακά διακοσμητικά ή ως δοχεία για αρώματα, λάδι και κρασί.
Αυτό το βιβλιαράκι εξιστορεί με κέφι τις δυσκολίες του επαγγέλματος για έναν πρωτάρη κοροπλάθο (η αρχαιοελληνική λέξη για τον κατασκευαστή κεραμικών ειδωλίων) κάπου στη Μακεδονία του 4ου αιώνα π.Χ. και σε οδηγεί σε ένα παιχνίδι αναζήτησης στις δύο αίθουσες της έκθεσης. Αποτελεί αυτοτελές μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πλάθοντας το είδωλό μου», το οποίο συμπληρώνεται από βιωματικό εργαστήριο κατασκευής ειδωλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.