Evangelia Tsangaraki

Archaeologist
T: +30 2313 310253

Γεννήθηκε στη Σητεία Κρήτης και σπούδασε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το ίδιο ίδρυμα έλαβε το 2005 διδακτορικό δίπλωμα, με θέμα «Σφραγίσματα με Παραστάσεις Ανθρώπινων Μορφών: Συμβολή στη Μελέτη του Διοικητικού Συστήματος της Νεοανακτορικής Κρήτης». Η διατριβή της εκδόθηκε το 2006 ως ο 11ος τόμος του περιοδικού Κρητική Εστία.

Από το 1994 έως και το 2005 εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος σε συστηματικές και σωστικές ανασκαφές στην Κρήτη (Παλαίκαστρο, Βόρροι) και κυρίως στη Μακεδονία, σε αρχαιολογικές θέσεις των νομών Κιλκίς (Ευρωπός, Π. Γυναικόκαστρο, Αξιούπολη), Πέλλας (Γιαννιτσά, Αραβησσός), Ημαθίας (Αγγελοχώρι, Κρυονέρι, Μ. Σάντα) και Φλώρινας (Βεγόρα, Άγ. Παντελεήμονα). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (1991-2005) υπήρξε βασική συνεργάτιδα στην πανεπιστημιακή ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού Αρχοντικού Γιαννιτσών, ενώ συμμετείχε και σε ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ.

Το 2006 διορίστηκε ως Αρχαιολόγος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας (Τμήμα Πολιτισμού-Τουρισμού), όπου και υπηρέτησε έως τον Ιούλιο 2010. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους μετατάχθηκε στην ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Πιερίας, όπου υπηρέτησε έως και τον Αύγουστο 2013.

Τον Σεπτέμβριο 2013 μετατέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετεί έως και σήμερα. Από τον Ιούλιο 2014 εκτελεί καθήκοντα Προϊσταμένης επιπέδου Τμήματος: αρχικά στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης & Δημοσιευμάτων και μετέπειτα (από Νοέμβριο 2014 έως σήμερα) στο Τμήμα Συλλογών, Μεταλλοτεχνίας, Λίθινων & Μικροτεχνίας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της εστιάζονται τόσο σε ζητήματα της μινωικής αρχαιολογίας (σφραγίσματα-σφραγίδες, διοίκηση, εικονογραφία και πολιτική γεωγραφία) όσο και σε θέματα που αφορούν στην προϊστορία της Μακεδονίας και, ειδικότερα, στην περίοδο της Εποχής Χαλκού (π.χ. προϊστορικός οικισμός Αρχοντικού, σφραγιδόλιθοι από νεκροταφεία της ΥΕΧ στην Πιερία κ.ά.).

Όσον αφορά στο επιστημονικό – συγγραφικό της έργο, έχει επιμεληθεί εκδόσεις (π.χ. Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες – Ναοί - Νεότερα Μνημεία και Μακεδονικός Όλυμπος: Μύθος – Ιστορία – Αρχαιολογία), έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους (π.χ. ΙΡΙΣ. Μελέτες στη μνήμη της Καθηγήτριας Αγγελικής Πιλάλη–Παπαστερίου), έχει δημοσιεύσει σε πρακτικά συνεδρίων (π.χ. ΑΕΜΘ, CMS Beiheft 8, Πεπραγμένα Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου κ.ά.) και έχει συγγράψει κείμενα και λήμματα σε καταλόγους αρχαιολογικών εκθέσεων (π.χ. Au royaume d'Alexandre le Grand. La Macédoine antique και The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great).