Χαράλαμπος Τσούγγαρης

Αρχαιολόγος

Ο Τσούγγαρης Χαράλαμπος του Γεωργίου αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 1990 με ειδίκευση Αρχαιολογία και βαθμό πτυχίου Άριστα. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αρχαιολογίας από το ίδιο Τμήμα το 1998.

Από το 1987 ως το 1993 συμμετείχε ως φοιτητής και ως συμβασιούχος σε ανασκαφές στη Θάσο, το Δίον, την Χαλκιδική και τη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το 1993 διορίστηκε σε θέση Αρχαιολόγου στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά από επιτυχή συμμετοχή σε ειδικό γραπτό διαγωνισμό και το επόμενο έτος τοποθετήθηκε στη ΙΖ ΕΠΚΑ Έδεσσας.

Συμμετείχε ως το 1995 σε σωστικές ανασκαφές στην επαρχία Έδεσσας, ενώ από το 1996 ως το 2006 υπήρξε υπεύθυνος αρχαιολόγος για το Νομό Καστοριάς, όπου διεξήγε περισσότερες από είκοσι σωστικές ανασκαφές και υλοποίησε τρία εκπαιδευτικά προγράμματα. Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε υπεύθυνος για το έργο της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου του Νομού Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό (Γ' Κ.Π.Σ.), και από το 2011 ως το 2016 ήταν υπεύθυνος για το έργο της ολοκλήρωσης του εξοπλισμού και της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας (Ε.Σ.Π.Α.). Στην Πέλλα διεξήγε σωστικές ανασκαφές και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και στη δημιουργία της μουσειοσκευής «Ταξίδι στην αρχαία Πέλλα».

Τον Οκτώβριο του 2016 μετατέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με κύριο αντικείμενο εργασίας τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Έχει δημοσιεύσει ανασκαφικές εκθέσεις και επιστημονικά άρθρα σχετικά με ανασκαφικά ευρήματα από τη Μακεδονία. Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα και έχει γνώσεις της γερμανικής.