Γεώργιος Τσεκμές

ΠΕ Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων
T: 2313 310232

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι διπλωματούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών με κατεύθυνση στα ανασκαφικά υλικά. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων.

Από το 1996 εργάστηκε ως συντηρητής αρχαιοτήτων σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (ΙΣΤ' ΕΠΚΑ, 9η Ε.Β.Α., Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων, 10η Ε.Β.Α.), σε έργα συντήρησης ανασκαφικών ευρημάτων και εκπόνηση μελετών συντήρησης. Από το 2008 εργάζεται ως αρχιτέκτονας μηχανικός στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Έχει συντάξει περισσότερες από είκοσι μουσειογραφικές μελέτες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που έχουν υλοποιηθεί έχοντας την επιμέλεια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αρχιτεκτονική μουσείων και εκθεσιακών χώρων, καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, με άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετοχές σε εκδόσεις συλλογικών τόμων. Από το 1997 έως το 2000 ήταν μέλος επιστημονικής ομάδας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ερευνα και Εφαρμογή Αποκατάστασης, Συντήρησης και Ανάδειξης Μνημείων του Δημοτικού Νεκροταφείου στο Δράπανο Αργοστολίου Κεφαλληνίας» του τμήματος Χημείας, του Α.Π.Θ. Έχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας (Certificate of Proficiency in English), είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Συντηρητών Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.