Μερόπη Ζιωγάνα

Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος
T: 2313 310243

Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία και τη Διαχείριση Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από το 1995 μέχρι το 2010 εργάστηκε ως συμβασιούχος αρχαιολόγος σε συστηματικές και σωστικές ανασκαφές, στην καταγραφή και ταξινόμηση υλικού σε αρχαιολογικές θέσεις στην Τοσκάνη της Ιταλίας, καθώς και στους νομούς Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας.

Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για την υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Το 2010 τοποθετήθηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ στην 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, όπου ασχολήθηκε πρωτίστως με θέματα Προστασίας και Διαχείρισης της Παλαιάς Πόλης και ήταν επιβλέπουσα έργων ΕΣΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Κέρκυρας. Από το 2015 έως το 2018 εργάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με κύριο πεδίο εργασίας την επικοινωνία και τη διοργάνωση εκθέσεων. Από τον Ιούλιο του 2018 εργάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Εκθέσεων Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Πολιτιστική Διαχείριση, στη Μουσειολογία και στην αρχαιολογία της Βόρειας Πιερίας.