Άννα Αρβανιτάκη

Αρχαιολόγος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μόνιμα.

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία, και το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Η διδακτορική της διατριβή, με τον τίτλο «Ήρωας και πόλη. Το παράδειγμα του Ηρακλή στην αρχαϊκή εικονογραφία της Κορίνθου», τιμήθηκε με το βραβείο «Αυρηλίας Κομνηνού» από την Ακαδημία Αθηνών και εκδόθηκε το 2006 με τη συνδρομή του Ενυάλειου Κληροδοτήματος του ΑΠΘ.

Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και δίδαξε για δύο εξάμηνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2005 εργάζεται ως αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει εργαστεί στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Πιερίας και Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών, ενώ από το 2017 υπηρετεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών.

Συμμετέχει στο πρόγραμμα δημοσίευσης 112 αττικών αγγείων της Συλλογής Κεραμικής του ΑΜΘ στη διεθνή σειρά Corpus Vasorum Antiquorum, το οποίο έχει αναλάβει η επίκουρη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Κεφαλίδου.

Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες που αφορούν κυρίως στην αρχαία κεραμική και αγγειογραφία, ενώ έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων αρχαιολογικού περιεχομένου (μονογραφιών, πρακτικών συνεδρίων, καταλόγων εκθέσεων).

Κύριο ερευνητικό της ενδιαφέρον αποτελεί η κεραμική και αγγειογραφία των γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.